^Врх
  
  
  
Get Adobe Flash player

Ко је на мрежи: 67 гостију и нема пријављених чланова

Библиотека

Библиотека

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПИСМЕНОСТИ 8.СЕПТЕМБАР

Шта значи бити писмен?Да ли је писмен онај ко зна своје писмо,да чита и пише?Да ли је то,данас, у 21.веку, довољно?

Писменост је вештина. Када се каже вештина,онда се мисли да је писмена особа она која уме да исправно чита,пише и говори уз разумевање,да познаје правопис и језичка правила и примењује их у свим животним ситуацијама.Пре 100 година било је довољно познавати слова,помало читати и нешто написати.Данас се под писменошћу подразумева и информатичка писменост.Подаци Унеско-а показују да је више од 900 милиона одраслих људи у свету неписмено.То значи да један од пет пунолетних људи на планети још не зна да чита и пише,а две трећине од тог броја чине жене.Према подацима којима располаже Унеско,чак 113 милиона деце не иде у школу,похађа је нередовно или ју је напустило.Резултати истраживања и даље показују велики број оних који не поседују елементарно знање писања и читања.Поред младих,образовање тј. писменост одраслог становништва и у развијеним земљама,као и у Србији,постаје једна од основних тема.У нашој земљи има више од милион људи који уопште нису ишли у школу или су у њој провели једно кратко време,не завршивши је.Велики је проценат људи који имају само основну школу,највећи је број оних са завршеном средњом школом и мало факултетски образованих.Србија се не разликује много од неких европских земаља,али свакако,мора много више улагати у развијање свести о потреби школовања како младих тако и одраслих.

       Неколико корака до успешнијег читања (савети за родитеље ђака првака)

Читање је важна и не баш лака вештина.Читање утиче на сналажење у свакодневном животу, на успех у образовању и свеукупно емоционално задовољство.Поласком у школу,врло брзо се прелази на писану реч и деца која имају потешкоћа у читању постају збуњена.Неуспех у почетној фази читања, може довести да тога да дете касније у потпуности одбије да чита или то ради само под присилом.Јачањем језичких вештина детета, вежбањем пажње,концентрације,памћења,развијањем жеље за учењем родитељ може повећати његово занимање за читањ

КОРАК 1. У свакодневном говору користите разноврсан и богат речник.Избегавајте ружне речи, локализме (бре, брате...), поштапалице (овај...), кованице типа (супер, кул...) који ће заинтересовати ваше дете и проширити његово познавање речи.

КОРАК 2. Често читајте свом детету.

КОРАК 3. Користите речи из приче коју читате да поставите питање.

КОРАК 4. Читајте с дететом исту причу неколико дана или чак недеља.Након што добро утврдите причу, пређите на њену „уметничку“ обраду – цртајте ликове,израђујте лутке,направите представу или скеч,слике о причи окачите на зид,направите стрип тако да цртате слике редоследом догађаја из приче.

КОРАК 5. Повежите причу с догађајима из свакодневног живота.На пример,док се облачите,упитајте дете:„Шта би Пепељуга данас обукла?”

КОРАК 6. Препричавајте заједно причу.Смишљајте заједно нове наслове.

Угледни час "У срцу Андерсенове бајке''

                 Поводом обележавања Међународног дана дечје књиге библиотекарка школе Данијела Пећанин и учитељица Дорика Журбан су у одељењу 2/2 одржале су Угледни час - Тематски дан под темом ,,У срцу Андерсенове бајке''.Предмети који су обухваћени у овом дану су :српски језик-бајке; математика-множење и дељење, музичка култура –слушање песама – цртање и физичко васпитање-валцер.

               Циљ часа је упознавање ученика са значајем Међународног дана дечје књиге, развијање интересовања према књизи , повезивању  и примени  садржаја, спајање различитих предмета са једном темом.Оваквим радом развија се позитивна атмосфера за рад ,подстиче се код деце сарадња и договор унутар групе, радозналост.Сви ученици су подједнако учествовали у активностима,уживали су у овом дану о чему сведоче бројне фотографије и евалуација дана ученика где су ученици изразили своје мишљење о начину рада као и мишљења присутних колега.

КОНКУРС

   ,,КЊИГЕ СУ У МОДИ''

На конкурс ,,Књиге су у моди'' који је трајао до 9 .октобра учествовало је више од 400 школа и 90 библиотека,а пристигло је више од 5000 ликовних и литерарних радова.

Стручни жири је након вишечасовног већања и заједничког става изабрао креативне радове ,који су подстакнути дечијом маштом ,опажањем и слободним духом .Међу изабраним ликовним радовима је и рад нашег ученика Цветковић Жељка 1/1 који је освојио је 3.наград Награду су му уручиле у школи 9.11.2017. уредница Школског портала Марија Гота и промотер издавачке куће ,,Бигз'' Душица Мијаиловић.žaoka 3

žaoka 4

 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ТОЛЕРАНЦИЈE

         Толеранција не чини живот лепшим ,она га чини могућим

Живимо у друштву чији чланови негују различите обичаје , усвајају различите културне обрасце , имају различите интересе и циљеве. Толеранција је потребна зато што члановима друштва омогућује заједнички живот.Треба стално подсећати да толеранција није само став него и чин.

     Ученици библиотечке секције су 16.11.2017.обележили овај дан на њима јединствен начин. Са библиотекарком ученици су разговарали о томе шта све изазива нетолеранцију, које су то последице , како постати толеранта , ...

dan tolerancije 2dan tolerancije 1

 ​

ЧИАТАЈМО ЗАЈЕДНО

КЉУЧ ЈЕ У КЊИГАМА

Желећи скренути пажњу на књиге и њихов значај у образовању и свакодневном животу човека у целом свету ,а и у нашој земљи обележава се месец октобар, месец књиге.

   Циљ његовог обележавања је популаризација књижевности и промоција читалачке грађе.Велики број школа као и наша обележава овај месец,месец књиге.

Резултати показују да ученици који свакодневно читају постижу бољи успех у школи.

       18.10.2017. библиотекарка школе Данијела Пећанин у продуженом боравку ,,Звездица'' кроз презентацију промовисала читање ,,Сликовница''

Деца кроз сликовнице стичу нова знања,развијају пажњу,логички закључују,развијају емоције,обогаћују машту,мотивишу се за самостално читање,..

   28.10.2017.ученици наше школе заједно са наставницима ,а у организацији наставнице српског језика Наташе Милићев и библиотекарке Пећанин Данијеле посетили су и овогодишњи 62.Међународни београдски сајам књига.

   То је јединствена прилика да се његови посетиоци присете истинских вредности књиге.

     Посета штандовима бројних издавача била је за ученике права авантура,јер је у мноштву наслова и шарених корица требало пронаћи баш оно што ће заокупити њихову пажњу и заголицати машту,у чему су и успели.

       Многи од њих су одлучили да обрадују и чланове својих породица купивши им књигу на поклон.

Copyright © 2013. www.osvkaradzic.edu.rs Rights Reserved.